Жилищата на бежанците в Германия ще струват 60 млрд. EUR

Близо 60 млрд. EUR ще са необходими за строителството на жилища за бежанците в Германия. Заради наплива на мигранти не е изключено да започне и застрояването на терени предназначени за гробища, а част от новите имоти ще бъдат изградени от пясък и гипсокартон.

Посочената сума е за изграждането на имоти в течение на следващите десет години. Данните са на германската агенция за недвижими имоти Aengevelt Immobilien.

Инвестициите ще са необходими, независимо от факта, че към момента в селските региони на страната пустеят 1.7 милиона жилищни имота, чийто собственици са преминали от селата в градовете. „Очаква се повишеното търсене да засили интереса към въпросните имоти, което от своя страна ще доведе до оживление на икономиката извън вече развитите градове”, обяснява Райнер Браун, икономист към консултантската компания Empirica AG. Силният миграционен процес преди няколко години доведе до дефицит на жилища в Берлин, Хамбург, Франкфурт, Мюнхен и други германски мегаполиси.

До края на годината във Федералната република се очаква да пристигнат 800 000 бежанци, по данни на германското правителство. Поради това канцлерът Ангела Меркер се съгласи да удвои държавните субсидии за строителството на нискобюджетни жилища, като закръгли сумата на 1 млрд. EUR. За да е по-лесно на инвеститорите да усвоят отпуснатите пари, на строителните компании може да им бъде разрешено да изграждат жилищни сгради на терени отредени за гробища.

„Има търсене, има и финансиране, но от страна на държавата процесът е много бавен. Издаването на разрешително отнема между 3 и 5 години”, казва Ролф Бух, изпълнителен директор на една от големите компании, съдържатели на жилища Vonovia SE. Редицата забрани и многото ограничения по отношение на строителството превръщат Германия в една от най-скъпите държави по отношение себестойността на строителството. Там цената на изграждане на квадратен метър жилищна площ е с 34% над средния за държавите от ЕС, сочат данните на Eurostat.

Поради нарастващия наплив на бежанци на Германия ще са й необходими годишно по 350 000 нови жилища, сочат данни на германското правителство. За сравнение, през цялата 2014 г. са били построени 220 000 апартамента. За по-бързото строителство на жилища, част от предприемачите започнаха да изграждат имоти от пясък и гипсокартон. Този начин на строителство съкращава наполовина срока на изпълнение в сравнение със стандартния метод. Първите подобни сгради вече се появиха в Нюрнберг. „Когато представих тази си идея пред политиците през 2014 г., те ми се присмяха. А днес получавам писма от баварския кмет, в които казва да продължавам в същия дух”, казва Маркус Гилдрен, строителен предприемач.

fakti.bg

Може да харесате още...