Зимна градина в историческа индустриална сграда

Rohmühle

Някога сърцето на циментова фабрика от средата на 19-ти век в Бон, днес историческата тухлена сграда разполага с офис етажи и ресторант. Целта на преустройството на ресторанта беше внимателното разширяване на зоната за хранене в промишлената сграда. Сгъваема стъклена стена образува прехода към зимната градина. Това е стоманена конструкция с подвижни вертикални елементи и свързва вътрешната и външната част на ресторанта.

Rohmühle

Тази сграда с цвят на охра със запазен исторически aнтаблеман  и асансьорна кула е реновирана през 2006 г. по планове на архитекта Карл-Хайнц Шомер, преустроена, допълнена със стъклен блок и подготвена за новото си предназначение. Офисите се помещават на горните етажи, докато ресторанта Rohmühle сервира своите храни и напитки на приземния етаж. Ресторантът трябва да бъде разширен, за да включва защитена от атмосферни условия външна зона от страната на брега. Първоначално се предвижда само покрив на терасата. Въпреки това, желанието на клиента за напълно използваема и отопляема пристройка, която да разшири площта на ресторанта, оформя крайното решение.

Rohmühle

Изборът се спира на подвижните стъклени фасади от специализирания производител Solarlux. Вградените системи за сгъваеми стъклени стени Highline и Ecoline предлагат възможно най-голямата стъклена повърхност с тънка лицева ширина от 99 мм във фугата на крилото. Многофункционалната изолационна мрежа съчетава различни технически детайли и по този начин позволява създаването на тънки профили с големи елементи, голямо тегло и оптимална топлоизолация. Благодарение на технологията на ходовата част от неръждаема стомана с плавно движение и ниска степен на износване, както и на подовата релса без бариери, избраната сгъваема стъклена стена може да се отваря напълно без сложни маневри.

Rohmühle

Rohmühle

На принципа на хармониката стъклените елементи могат да се разгъват до обща ширина от около 12 метра и да се прибират отстрани като тесен пакет. По този начин те свързват безпроблемно интериора със зимната градина. Освен това фасадите отварят зимната градина от трите ѝ страни, което позволява да се увеличи терасата. Дори когато са затворени, от салона за гости се разкрива прекрасна гледка към река Рейн.

Снимки – Constantin Meyer.

Може да харесате още...