Bosco Verticale – първата в света вертикална гора в Милано

Когато през 2011 година се разчува за Bosco Verticale – нова постройка, предназначена да блесне с първата в света вертикална гора – мнозина стават скептично настроени. Сега обаче структурата е почти готова и е на път да бъде завършена през настоящата година! Тя се намира в Милано, Италия. Двете кули на проекта вече са „в цял ръст“ и от април на 2012 екипите засаждат дървета по структурата за гората. Въпреки, че строителството се бави поради дъждовете и снеговалежите в Милано през последните няколко месеца, уникалната сграда се очаква да бъде готова в най-скоро време и да отвори врати в края на 2013 г.

Милано е един от най-замърсените градове в света. „Bosco Verticale“ е проект, който има за цел да смекчи някои от екологичните щети, причинени от урбанизацията. Конструкцията е изградена от две кули с дървета и растителност, засадени по фасадата. Растенията помагат за улавяне на CO2 и праха във въздуха, намалят необходимостта за механично отопление и охлаждане на апартаментите, а също така помагат за смекчаване на ефекта на градските топлинни острови.

Двете кули ще са с височина съответно 260 метра и 112 метра. Заедно те ще имат способността да поддържат 480 големи и средни дървета, 250 малки дървета, 11 000 нискостеблени растения и 5000 храсти. Това е еквивалентно на 2,5 акра гори. Дървесните видове са избрани въз основа на това къде по фасадата ще бъдат разположени. Обмислянето на този въпрос е резултат от две години работа на група ботаници, които да решат кои дървета ще бъдат най-подходящ за сградите и климата. Растенията, използвани в проекта, са отгледани специално за сградата, за да могат постепенно да се аклиматизират към условията, с които ще се сблъскат.

Като се има предвид липсата на зелени площи в Милано, околната среда в града не насърчава биологичното разнообразие. Новите насаждения ще осигурят малка градска еко-система, която ще е благотворна за птици и насекоми. Така Bosco Verticale има потенциал да „балансира“ щетите, нанасяни на околната среда от урбанизацията.

Още по-впечатляващ е фактът, че строителството на кулите струва само пет процента повече от средното за небостъргач и вертикалната планировка на проекта предоставя пространство, което е равно по площ на разгърната площ от 50 000 кв.м.

greentech.bg

 

 

Може да харесате още...