Иновативно фолио за прозорци може да изравни вътрешната температура, използвайки слънчева енергия

most-solar-window-film

Прозоречният филм със специално проектирана молекула може да е в състояние да изравни пиковата топлина през деня и да я разпредели равномерно в часовете от сутрин до вечер. Молекулата има уникалната способност да улавя енергия от слънчевите лъчи и да я освобождава по-късно като топлина. Това е разработка на изследователи от Технологичния университет на Чалмърс, Швеция, публикувана в научното списание Advanced Science.

В слънчевите летни дни излъчваната топлина създава неприятно висока температура за хора, животни и растения. Използването на енергоемки системи като климатизация и вентилатори означава борба с топлинната енергия, посредством други форми на енергия. Изследователите от Технологичния университет в Чалмърс предлагат метод, който използва топлината и я разпределя равномерно за по-дълъг период. Когато специално проектираната им молекула влезе в съприкосновение със слънчевите лъчи, тя улавя фотоните и едновременно с това променя формата си – тя се изомеризира. Когато слънцето престане да грее върху фолиото на прозорците, молекулите отделят топлина до осем часа след залез слънце.

Призори, когато фолиото все още не е погълнало никаква слънчева енергия, то е жълто или оранжево, тъй като тези цветове са противоположни на синьото и зеленото, което е светлинният спектър, който изследователите са избрали да улавят от слънцето. Когато молекулата улавя слънчевата енергия и се изомеризира, тя губи цвета си и става напълно прозрачна. Докато слънцето свети върху фолиото, то улавя енергията, което означава, че малко количество топлина прониква през него в помещението. Привечер, когато има по-малко слънчева светлина, топлината започва да се освобождава от филма.

Така например летищата и офисните сгради ще могат да намалят консумацията на енергия, като същевременно създават по-приятен климат с този филм, тъй като сегашните отоплителни и охладителни системи често не поддържат бързи температурни колебания. Молекулата е част от концепцията, която изследователският екип нарича MOST, което означава „Молекулярно слънчево топлинно съхранение“. Това, което изследователите все още трябва да направят, е да повишат концентрацията на молекулата във филма, като същевременно запазят свойствата на филма и намалят цената на молекулата.

.

Може да харесате още...