Изложба на съвременна българска архитектура: „ВЪВ И ИЗВЪН КОНТЕКСТА“

На 25-ти ноември, понеделник, бе открита изложба за съвременна българска архитектура под надслов  „ВЪВ И ИЗВЪН КОНТЕКСТА“. Събитието е част от програмата на SAW 2013 и е кураторски проект на I/O архитекти.

I/O архитекти вече 10 години успяват да създават съвременна архитектура в България на границата между глобално и локално. Ретроспективната изложба “Във и извън контекста” представя техни проекти от периода и обобщава усилията им да комуникират със заобикалящата ни действителност внимателно и без излишества.

Вяра Желязкова и Георги Кътов започват преди 10 години с реконструкцията на хотел в Банско (Вила Рока, завършен през 2004 г.), продължават с една от най-философските еднофамилни къщи в новата българска архитектура (т.нар. Каменна къща) и успяват да не правят компромиси и до днес. Един от най-емблематичните примери за архитектурата на студиото е и жилищния блок в ж.к. Люлин. В резултат на тяхната работа, те си извоюват място във всички изложби, международни публикации и селекции, илюстриращи добрата архитектура от нашето време.

С концепция, изведена изцяло в техния премерено лаконичен стил, I/O архитекти представят експозицията “Във и извън контекста”. Изложбата продължава от 25 ноември до 7 декември и може да бъде видяна в галерия Райко Алексиев; вход свободен.

arhitektura.bg

Може да харесате още...