Как бяха монтирани огромните стъкла на сградата на Филхармонията в Хамбург

С невероятната си архитектура и несравнима акустика, новата сграда на Хамбургската филхармония по проект на Херцог&Дьо Мьорон стана истински магнит за посетителите от цял свят, веднага след откриването си на 11 януари 2017 г. Специалистите от фирма Heavydrive, отговорна за сглобяването на стъклата, се изправят пред огромно предизвикателство и използват най-съвършените си устройства, за да се справят с изключително големите панорамни панели и вълнообразните стъкла по фасадата на сградата.

Изграждането на футуристичната сграда с изключителен изглед към пристанището на Хамбург е огромна по своята сложност задача. Панорамните панели в ресторанта, които предлагат на клиентите изключителна гледка към пристанището са с височина 2980 мм и широчина 4680 мм, поставени под ъгъл на два етажа. За сложната сглобка на стъклата, тежащи 800 кг, Heavydrive използва специално оборудване от фирмата за прозорци и фасади Rommel. С помощта на строителен кран и VSG 900 KS вакуумна система за засмукване, огромните панели бяха повдигнати над сградата.

„Ефектът на лотуса“ на стъклените панели беше друго предизвикателство за екипа. Стъклените панели имат специално покритие отвън, което отблъсква водата и мръсотията. Това означава, че стъклата имат изключително гладка повърхност и стандартните всмукателни устройства не работят, затова системата за вакуумно засмукване е снабдена със специални смукателни тампони за осигуряване на безопасно сглобяване. Тъй като върху фасадата на сградата няма никаква възможност за захващане на машини, фасадните елементи са повдигнати над сградата. С помощта на мини-верижен кран операторът се налага да сложи панелите в конструкцията и да ги настрои с точност до милиметър.

Сглобяването на извитите стъкла е също толкова трудно. Компанията Gartner използва заваръчната вакуумна система VSG 1200 KR, за да монтира извънредно големите стъкла и техните фитинги. Системата има повече от 48 всмукателни тампона. Те се вписват перфектно в извитите стъкла и могат да всмукват двете страни едновременно (изпъкнали и вдлъбнати) в радиус от най-малко 450 мм. Системата може също да завърта засмуканите стъкла на 360 градуса и да ги обръща на 90 градуса. Това прави транспорта по-лесен: стъклените панели лежат хоризонтално в транспортната каса, повдигат се и накрая се завъртат на мястото за монтаж. Системата за вакуумно засмукване на извити стъкла има капацитет от 250 кг до 5000 кг.

При строежа на Филхармонията в Хамбург, всеки един от тежащите 1 200 кг извити панели е вдигнат и пренесен диагонално през сградата. Тъй като тези панели са със сложна форма, за да създават така наречения „лотосов ефект“, всички те са засмукани отвътре, вдигнати над сградата и после поставени на място.

Може да харесате още...