Поглед към звездите от тераса на покрива – Академичен музей на филмите

Academy of Motion Pictures

Академичният музей на филмите в Лос Анджелис е уникален, колкото и индустрията, която представлява. Сферата на чисто новия музей има стъклен купол на покрива. За неговото изграждане е използван структурния капацитет на междинните слоеве Saflex® Structural (DG41), вместо да се разчита на стандартните PVB междинни слоеве.

В град, където очарованието и блясъкът на практика са закон, гигантската стъклена сфера на музея блести подобаващо. Музеят дава на посетителите поглед зад кулисите за процеса на създаване на филми. Холивудските суперзвезди Стивън Спилбърг и Том Ханкс също помогнаха за проекта. А неговият дизайнер Ренцо Пиано е толкова известен, колкото и много от актьорите, за които е създаден.

Проектиран от Renzo Piano Building в Генуа, Академичният музей се помещава в историческата сграда на May Company (сега наречена Saban Building) в Лос Анджелис. Стъклени мостове водят до купол, който също е от стъкло и открива поглед към звездите – както към холивудските, така и към тези на небосклона. В долната половина на сферата се намира театърът “Дейвид Гефен” с 1000 места. Изцяло стъклената горна половина на сферата се намира над терасата на покрива с прекрасна гледка към Лос Анджелис и Hollywood Hills.

Academy of Motion Pictures

Дизайнът на купола изисква внимание при избора на материалите и детайлите и продължава няколко години. Knippers Helbig Advanced Engineering проектира уникална система „керемиди“, за да отговори на сложната геометрия и високите изисквания за натоварване на купола.

Стъкленият купол се състои от еднослойн, стоманена конструкция, покрита със стъклени панели. Те са произведени с PVB междинни слоеве Saflex Structural (DG41) и са инсталирани от Permasteelisa North America.

Тъй като стъклените ръбове са изложени на различни метеорологични условия, Saflex Structural помага да се предпазят от разслояване, запазвайки красивия външен вид на купола. Може да се комбинира и с други междинни PVB слоеве Saflex, без никакво отрицателно визуално въздействие. Стъкло с ниско желязо без покритие създава крайния ефект.

Academy of Motion Pictures

Тъй като Лос Анджелис е застрашен от земетресения, надстройката на купола се поддържа от основни изолатори, които позволяват на конструкцията да се движи с до един метър по време на люлеенето и натоварването при сеизмични събития.

Благодарение на сътрудничеството на някои от най-добрите архитектурни и инженерни умове от Европа и Америка, филмовата индустрия ще бъде чествана за години напред.

Може да харесате още...