Предимства и недостатъци на дървената дограма

Наближава лятото, а с него и „традиционните” летни ремонти. Ако ви предстои подмяна на дограмата у дома или в офиса, помислете за още една, позабравена в последните години възможност – дървената дограма. Евтините варианти, като PVC и алумиева дограма, успяха да изместят прозорците и вратите от дърво. Но от известно време наблюдаваме тяхното възраждане и дори – възход.

И все пак, какви са предимствата и недостатъците на качествената дървена дограма?

Едно от най-положителните качества на прозорците от дърво е именно наличието на дърво. Този природен материал се отличава с неповторима естетика, естественост, усещане за уют и топлина. Прозорците от истинско дърво се съчетават прекрасно с мебелите, паркета и вратите, които в повечето случаи са с дървесни мотиви.

Пластмасовите и алуминиевите прозорци могат да предложат добра имитация, ниски цени и бърз монтаж, но това са пренебрежими предимства, сравнени с тези на дървената дограма.

Естественото дърво „диша”. Нито една „дишаща” пластмаса, колкото и качествена да е тя, не може да осигури такъв ефект. Защо това е важно? Дори при затворени прозорци и врати, дървеният материал пропуска бавно въздуха през микропори, което всъщност представлява едно здравословно проветряване. Няма въздушни течения и проникване на шум от вън, но пък въздухът е свеж и е предотвратена появата на конденз.

Фактът, че дървената дограма се е използвала в строителството на домове, производствени цехове и бизнес сгради десетилетия наред доказва и нейната дълготрайност. Съвременните прозорци от дърво са с още по-дълъг живот, тъй като са импрегнирани и защитени с покрития против гниене и природни въздействия.

Качествените прозорци от дърво са и много здрави. Те не се измятат дори с течение на годините. Изработени са от трислойни слепени греди с дебелина 68 или 78 мм. Съставните греди са слепени помежду си с под различен ъгъл на разрязване, за да се гаранрира устойчивостта на всички конструкции към природните условия.

Качествената дървена дограма се отличава още с ниска топлопроводимост, висока звукоизолация, висока топлоизолация и нисък коефициент на температурно разширение. Ако заложите на дървени прозорци у дома, ще получите не само природна красота, но и целогодишен температурен комфорт!

Да не забравяме също, че прозорците и вратите от дърво подлежат на ремонт, с който могат да бъдат отстранени видими драскотини по повърхостта. Това не може да се случи при ПВЦ дограмата.

Недостатъците на съвременната дървена дограма са два. Цената ѝ е доста по-висока от тази на алуминиевата или PVC дограма – това обаче във всички случаи е оправдана инвестиция. Другият минус е, че в България все още е трудно да намерите фирми, които предлагат наистина високо качество на материали и изпълнение. Все пак има такива, поради все по-големия интерес на домакинствата към красотата, уюта и натуралността на дървото и произведените от него прозорци.

cross.bg

Може да харесате още...