Предизвикателствата на извитото стъкло

Водещата световна компания Arup консултира инженери за поредица от скорошни проекти с горещо огънато стъкло. Извитото стъкло е не само визуално привлекателно, но и с увеличена здравина, която може да бъде използвана за разработване на по-смели проекти със стъкло.

Обработката на стъклото определя свойствата и възможностите на продукта – геометрията, визуалната красота и здравината често се противопоставят помежду си. Особено при стъклото с двойно огъване опциите за защита от слънцето са ограничени. Следващите три примера показват различни технически решения за три много различни конструкции с извито стъкло.

Лас Вегас

Виенското колело High Roller в Лас Вегас бе открито през 2014 г. като най-високото в света. 28-те му кабини носят всяка по 40 души по време на 30-минутно пътуване, което позволява на пътниците да се любуват на Лас Вегас и околностите както през деня, така и през нощта.

Геометрията на кабината е отличителен белег на силуета на най-известните виенски колела по света: при „Окото на Лондон“ кабините са елипсовидни, в Сингапур са оформени като цилиндър, а за колелото в Лас Вегас дизайнерският екип се спира на сферична форма.

За оптимална 360-градусова гледка кабините имат пръстен със сферично извито стъкло по своя „екватор“. Сферично извитото стъкло обикновено се темперира и се огъва в пещ или се излива в сферични форми. Трите важни изисквания към стъклото на кабината са безопасност, топлинен комфорт и минимално визуално изкривяване.

Двойните стъклени панели се намират от двете страни на хоризонталния екватор на кабината и са извити навън. Тъй като не трябва да има големи падащи фрагменти в случай на счупване на вътрешния или външния панел, стъклото и на двата е ламинирано.

Лондон

От ноември 2013 г. построен по специален проект въртящ се стъклен асансьор е в центъра на обособения сектор на Louis Vuitton в универсалния магазин Selfridges на лондонската „Оксфорд стрийт“. „Магазинът в магазина“ на площ 10 000 кв. м. е проектиран от френския дизайнер Гуенаел Никола около уникалния асансьор с бавно въртяща се кабина, който предоставя на клиентите 360 градусова панорамна гледка към продуктите на Louis Vuitton.

15-метровата асансьорна шахта е оформена като двойна спирала, която привлича вниманието към новия вертикален елемент, който пронизва вековната сграда на прочутия магазин. Извито стъкло без видими фиксиращи елементи образува прозрачен цилиндър между двете спирали.

Хампшър

През септември 2014 г. известният британски дизайнер Томас Хедъруик откри новата дестилерия с център за посетители на Bombay Sapphire в историческа мелница в Хампшър (Великобритания). В средата на старата мелница, разположена в коритото на малката река Тест, в две оранжерии с динамични форми се отглеждат „десетте билки“, които Бомбай Сапфир използва за уникалния производствен процес на своя джин.

Постройките, високи 15 и 10 метра, имат „плисирана“ стъклена обвивка, изработена от цилиндрично извито стъкло и неръждаема стомана в бронзов цвят. Остатъчната топлина на отработените газове от производството на джина се използва за отопление на оранжериите и осигурява на проекта изключително висок рейтинг по системата BREEAM .

Може да харесате още...