Проект с Guardian Glass:  Astana Expo

astana-expo

Архитектурните достижения на международните панаири често се превръщат в символ на града или на нацията. Nur Alem, зашеметяващата сфера в центъра на Astana Expo, е най-голямата сферична сграда в света с диаметър 80 метра и височина от 100 метра и е проектирана от известното американско дуо Adrian Smith и Gordon Gill. Особеността на конструкцията е, че тя е първата в света „цялостна сфера“, но зад този очевидно опростен дизайн стои дълъг и сложен процес на създаване.

astana-expo

За остъкление на фасадата са избрани двойно ламинираните стъклопакети Guardian SunGuard® SNX 50/23 HT от компанията Guardian Glass, което помага да се защити сградата от бързи температурни промени. Покритието на SunGuard може да се похвали с нива на селективност от световна класа, позволявайки навлизането на максимално количество дневна светлина, като същевременно радикално намалява проникването на слънчевата топлина.

astana-expo

Сферата е изработена от 4,600 стъклени панела. Според Андрей Рибин, ръководител на архитектурния проект, стъклената сфера е най-сложният елемент за създаване, затова и използваните стъкла за фасадата са ключов фактор за цялостния ефект на конструкцията. Новата емблематична сграда впечатлява с визуалната си реализация и идеално изпълнените технически параметри.

astana-expo

За повече информация: Guardian Glass

Може да харесате още...