Реновирана хартиена фабрика от 18 век с награда BREEAM за индустриален дизайн

На тазгодишната конференция Ecobuild в Лондон удивителният проект „Бисерът на Бомбай“ на GWP Architecture и Thomas Heatherwick бе удостоен с престижната награда BREEAM за индустриален дизайн. Лондонският екип започна обновяването на тази изоставена фабрика за хартия от 18 век през 2012 г. Сега проектът бе признат като водещ пример за екологична архитектура.

Разположена в селската част на Хемпшир, Великобритания, историческата хартиена фабрика Laverstoke Mill е печатала хартия за банкноти за Централната банка на Англия и Британската империя в продължение на над 225 години. В момента постройката е регистрирана като защитена зона и място от специален научен интерес (SSSI).

През 2013 г. започва проект за реставрация за няколко милиона лири. По време на процеса на обновяване вградената дестилерия с площ 2500 кв. м. е оборудвана с различни системи за възобновяема енергия. Тази екологична подробност от обновяването завършва с резултат „100 процента“ в раздела за енергия и управление и „90 процента“ в завода, материали и отпадъци според класификацията на BREEAM за индустриален дизайн.

Ръководителят й Ник Фордам описва силната отдаденост на компанията към изграждането на устойчиви практики: „Устойчивото развитие е жизнено важно за „Бисерът на Бомбай“ и подплатява всички наши планове за дестилерията. Затова бяхме много щастливи да вземем BREEAM награда 2014 г. за промишлен дизайн“. Според него, изграждането на такава устойчива сграда има и огромен финансов смисъл, предвид увеличената енергийна ефективност, дългосрочните оперативни енергийни показатели и спестяването на вода.

Придържайки се фокуса върху околната среда, дестилерията е обновена с реновирани строителни материали там, където оригиналните части не са били в състояние да бъдат възстановени и използвани повторно. В тези случаи са използвани нови материали, добити по устойчив начин. На ръка са преместени 400 риби, създадени са разпоредби за опазване на местните колонии от прилепи и видри. Heatherwick Studio са проектирали и огромна оранжерийна конструкция, която да побере различни местни растения, както и десет екзотични растителни продукта, които имат роля в работата на дестилерията.

greentech.bg

Може да харесате още...