Еко-къщаta Varatojo е изградена от рециклирани траверси и корк

Португалия произвежда около 50% от световното производство на корк – и този красив семеен дом в Лисабон използва сериозно бързо възобновяемия материал. „Atelier Data“ е създало еко-къщата Varatojo от рециклирани железопътни траверси, оцветен бетон и дървесна кора. Блестящото жилището е закътано и скрито от природните стихии, но все пак разкрива великолепна гледка към Лисабон.

Входът на къщата Varatojo лежи на края на бетонна рампа. Дървена стена, направена от регенерирани железопътни траверси, защитава тази област от силните планински ветрове. Този материал, използван повторно, е отразен и във фасадата на дома, която може да се плъзне, за да се отвори и разкрие входа и интериорните пространства. Отвън домът е облечен в ярко оранжев цимент, рециклирано дърво и корк. Жилищните площи се извиват около потъналата градина, изобилстваща от тучна местна растителност.

Тясната връзка между сградата и нейната околност продължава и вътре в дома – екран от корк разделя входа от дневната с отворен план. Рециклираните железопътни траверси, които са останали от оградата, образуват стълба към спалнята на горния етаж. Самостоятелната баня гледа към градината чрез прозорец, която е сгушена в „джоб“ във фасадата.

Малка, модерна и луксозна, тази еко къща в Португалия се радва и на плувен басейн с невероятна гледка към северните хълмове на Лисабон. А доколко това само по себе си е екологично, преценете сами…

greentech.bg

Може да харесате още...