Сините музеи на LEAD с трето място на конкурса Liget Budapest competition

Отнасяйки у дома наградата за трето място на конкурса Liget в Будапеща, Лабораторията за изследователска архитектура и дизайн (LEAD) предложи цветен дизайн за новите музеи на архитектурата и фотографията в Будапеща. Издържани в зашеметяващ нюанс на синьото, вълнистите сгради ще маркират входа на градския парк на Будапеща, оформяйки нов културен епицентър в унгарската столица.

Най-характерната особеност на двата музея са големите им извити покриви. Изградени с лепени дървени греди, оформени с дъговидна извивка, с цел редуциране на конструктивното напрежение, уникалната форма на тези покриви е замислена като преходна връзка между сградите и органичната същност на парка, както и да обслужва нуждите на интериорната програма. Синият им цвят се дължи на керамичните плочки, с които са облицовани. Плочките са един от малкото подходящи материали за качествено облицоване на кривината на покривите, но освен това са и широко използван материал в архитектурата в цялата страна. Синьо-зеленият тон на цвета им се съчетава добре с цвета на балдахиновите дървета в парка, докато в същото време придава на сградите на двата музея отчетлива индивидуалност на фона на околността.

Посетителите влизат в музеите през площада, разположен между двете сгради. Входовете предвидливо са разположени по-близо до улицата, за да привличат пешеходци, а приземния етаж е с изцяло прозрачни стени, излагайки на показ вътрешността. Вътре, над предверието на входа, се извиват непокрити с нищо масивните греди на покрива.

Осветен от покривен прозорец „каньон” разполовява всяка сграда, пропускайки дневна светлина във вътрешността на музея и оформя пешеходната алея, която отвежда посетителите нагоре до изложбените зали. Алеята представлява единична рампа, която прави плавен преход от осветената публична площ на приземния етаж, до по-тъмните, индиректно осветени изложбени зали на горните етажи. На последните нива и на двете сгради се помещават библиотеки и архиви, с щедър изглед към околността. Библиотеката на музея на фотографията е с лице към парка, докато архитектурния музей ангажира градския пейзаж отвъд улицата.

LEAD бе почетена заедно със спечелилите първо място Public Building Design Private Limited Company и класиралите се на второ GSMM architetti Giorgio Santagostino-Monica. Фирмите UAOCo. Ltd и But Ferrariy Grass Compañía Limitada бяха споменати почетно в тази част от конкурса.

arhitektura.bg

Може да харесате още...