В какво са обвити сградите на университета в Оксфорд

Amanda Levete Architects

Лондонското архитектурно студио Amanda Levete Architects проектира две взаимосвързани сгради за Оксфордския университет, които са обвити в алуминий и гравирано стъкло, за да имитират камък и да отразяват историческата обстановка.

Двете сгради са част от кампуса на колежа “Уадхам”, организиран около поредица от дворове, връзката между които е била прекъсната с години. Те имат за цел да свържат по-добре физически и визуално различните постройки на колежа и да превърнат дворове между тях в социални центрове на кампуса.

Amanda Levete Architects

Двете нови постройки са облечени в стъкло, което отразява близките сгради и така им позволява да се слеят с историческата обстановка. Стъклото в центъра за достъп е гравирано хоризонтално, за да се създаде износена, подобна на камък текстура, която имитира околните каменни сгради.

Amanda Levete Architects

Външността на бакалавърския център е с по-фино покритие от центъра за достъп и е проектирана да бъде по-прозрачна, позволявайки на интериора и работата на студентите да се превърнат във фокусна точка. От външната страна на двете сгради е използван анодизиран алуминий, оформящ решетъчна облицовка, която рамкира прозорците.

Amanda Levete Architects

Amanda Levete Architects

„Слоевете с меки цветове придават топлина и заземяват сградата в нейния контекст, като се позовават на цветовете на витражите в параклиса на колежа“, обяснява директорът на студиото Хо-Ин Нг. „Деликатните детайли и цветове на фасадата допълнително оживяват сградите. Те променят нюансите си през целия ден и през различните сезони и така се променя и цялостното възприятие.“

Amanda Levete Architects

Amanda Levete Architects ​​е основана през 2009 г. от Аманда Левете.

Може да харесате още...