Защитно стъкло не успя да предпази картината на Репин от нападение


Неотдавна в Третяковската галерия в Москва пиян вандал нападна картината на Иля Репин „Иван Грозни убива сина си“. Самата картина и авторската рамка бяха сериозно повредени. За съжаление, щетите са причинени от фрагменти именно от защитното остъкляване. То е било от конвенционално дебело стъкло, което всъщност е предназначено да предпазва картината от промени в температурата и влажността.

При удара стъклото се чупи и тежки остри фрагменти се забиват в средата на картината на три места, пробивайки платното. По щастлива случайност най-ценните, трудно възстановими части от известната работа на Репин остават непокътнати.

Това нямаше да може да се случи, ако картината беше защитена с подходящ вид бронирано стъкло, което, без да пречи на гледането, предпазва експонатите от сериозни механични повреди. Дори ако такова стъкло бъде повредено, то няма да навреди на представените творби.

Става дума за ламинирано стъкло триплекс, многослойно – два или повече слоя стъкло, между които има специален полимерен филм или слепващо вещество (лепило, смола). Този вид стъкло, благодарение на състава на междинния слой, запазва ударения обект от по-нататъшно проникване и не оставя никакви фрагменти.

В същото време, заради прозрачния междинен слой, триплексът не пречи да се разглеждат защитените обекти. И дори триплексът, състоящ се от стъкло с малка дебелина, надвишава характеристиките на здравината на обикновеното стъкло.

Може да харесате още...