По-малко CO₂ чрез нови прозорци и слънцезащита

frames

Все повече хора се чудят как биха могли да намалят личния си въглероден отпечатък. „Отоплението и охлаждането консумират най-много енергия в домакинството и водят до отделяне на най-много CO₂. Тъй като по-старите прозорци са истински разхитители на енергия, потенциалът за спестяване при тях е огромен“, казва Франк Ланге, управляващ директор на Асоциацията за прозорци и фасади (VFF ).

Най-голямата слабост на старите прозорци е лошото остъкляване с недостатъчна изолация и течащи фуги. Тук се губи по-голямата част от енергията.

Самите прозорци се развиха много бързо през последните години и сега са истински високотехнологични компоненти на строителството. „Модерните фасади, прозорците и вратите на къщите са високо енергийно ефективни и предлагат много повече по отношение на защитата от шум и на сигурността, отколкото през 70-те и 80-те години на миналия век“, казва Ланге.

Усъвършенстваната топлоизолация на модерната дограма е решаващият фактор в полза на смяната на дограмата. „При енергийно ефективните прозорци с двоен или (още по-добре) с троен стъклопакет отоплението все по-често може да остане на заден план през студения сезон“, обяснява управляващият директор. „Това спестява разходи и помага да се избегнат въглеродни емисии.“

А какво се случва през лятото?

Благодарение на комбинацията от енергийно ефективни прозорци, модерна слънцезащита и автоматизация стаите остават значително по-хладни дори в горещите летни дни и можете да се справите без охлаждане с климатик. Това също спестява енергия и CO₂.

Освен това новите прозорци си заслужават и по естетически причини. Все по-популярни стават широкоформатните панорамни прозорци, тъй като осигуряват много дневна светлина, използват слънчевата топлина за енергия и благодарение на естествената вентилация гарантират добро качество на живот.

„Големите прозоречни конструкции гарантират светли помещения през цялата година и допълнителни печалби на слънчева топлина през зимата“, заключава експертът. „Всичко това спестява електроенергия и енергия за отопление, и има реален принос за опазването на климата.“

Може да харесате още...