Подобряване на градския живот чрез отдих на покрива

Lamilux

Човечеството обитава градове в продължение на хилядолетия, а от 2010 г. насам в световен мащаб се наблюдава преход към предимно градско население. През това време многократно са предлагани творчески решения за облекчаване на предизвикателствата на живота в градска среда. „Петата фасада“, както предлага Льо Корбюзие, е копнеж за спокойствие, зеленина и пространство и в момента бележи ръст на популярността си, като един от начините за постигането ѝ е хората да превръщат покривите в спокойни убежища. Особено в гъсто населените райони привлекателността на покривните тераси е неоспорима, тъй като те предлагат откъсване от трескавия ритъм на градския живот и по-дълбока връзка с природата.

Достъпът до тези пространства обаче изисква внимание, особено когато се пробива покривната плоча. Това изисква безпроблемна интеграция с пространството отдолу, технология, която да позволява хидроизолация и визуална връзка, както и лесно управление при отваряне и затваряне. Проектирани с оглед на функционалността и естетиката, тези люкове за достъп могат да се интегрират безпроблемно в покривния пейзаж, предлагайки удобен достъп, добавяйки стойност към имота, увеличавайки привлекателността му за потенциалните купувачи или наематели и създавайки симбиотична връзка между архитектура и начин на живот, където иновацията стимулира желанието.

В Германия например тенденция на пазара на недвижими имоти е т.нар. townhouse: тесни, високи жилища с достъп до покрива. Този тип сгради са особено привлекателни за семейства, които не искат да се отказват от градския живот или от собствената си градина или тераса. В  Hohen Neuendorf в Бранденбург са монтирани общо 34 покривни прозореца, които осигуряват на обитателите лесен и личен достъп до терасата.

Lamilux

Решението, използвано в къщата, е люкът за достъп до плосък покрив Lamilux Comfort Swing, който има сгъваем механизъм, отварящ люка под ъгъл от 84° само за 25 секунди, като увеличава максимално пространството на покрива. То е отличено с престижни награди, като Германската награда за дизайн 2020 и Наградата на читателите 2021. Функции като самопочистване, наклонена основа и преход на стъклото отгоре надолу подчертават изтънчеността на дизайна. Безопасността е от първостепенно значение за всеки аспект от неговия дизайн, тъй като компонентите му са тежки и поради това е трудно да се разместят и да паднат. Оборудвани с функция за аварийно спиране, затварянето и отварянето могат да се контролират чрез превключвател. Дори при прекъсване на електрозахранването ръчното управление гарантира непрекъсната функционалност. Енергийната ефективност е друг аспект, който трябва да се вземе предвид. Изградена без топлинни мостове и с напълно топлоизолирана носеща конструкция, тя поставя нов стандарт за устойчивост, който може да бъде персонализиран с редица налични опции за остъкляване, включително варианти за топлинна и слънчева защита.

Снимки: Lamilux

Може да харесате още...