Соларна структура на покрива преобразява фасадата на безлична сграда в Брюксел

Проектът BOTA SOLAR се ражда от желанието на собственика на голяма, но безлична сграда в самия център на Брюксел да я направи по-привлекателна и да я изравни по архитектурна стойност с много по-атрактивните ѝ съседи. След архитектурен конкурс е избран проектът на Sunsoak design / Ney & Partners – две архитектурни бюра, които се обединяват за тази задача.

Той поставя върху сградата монументална слънчева конструкция, съставена от двe бели метални рамки, която ще носи 800 м ² полупрозрачни слънчеви панели. Те ще бъдат окачени върху метални въжета, което ще придава лека извивка на конструкцията. Фотоволтаичните панели, направени специално за проекта, ще се виждат отдолу и с извитата си форма ще стоят като корона над сградата.

Това дава асиметрия на слънчевата инсталация и я наклонява на юг, което осигурява повече слънце и по-голяма ефективност на слънчевите панели. Тази архитектурна слънчева електроцентрала ще покрива 30% от нуждите на сградата от електричество.

Проектът включва и оптимизацията на 2200 м² магазини и офиси на по-ниските етажи, които ще се виждат през големи прозорци. Архитектите Sunsoak / Ney ще увеличат височината на витрините на трите фасади с въздушен балдахин, висок 7 метра. А под слънчевата структура на покрива ще бъде направен градски парк на последния етаж, в директен контакт с новите слънчеви технологии и 360 ° гледки към старата част на Брюксел.

Може да харесате още...