Стъклен павилион от неръждаема стомана краси училищен център

Vielmo Architects

Ротвайл има почти 2000 годишна история и е най-старият град в Баден-Вюртемберг. Но градският пейзаж има и модерна страна. Част от съвременната визия е преустроеният и разширен според плановете на Vielmo Architects Професионален училищен център. Новата постройка е един вид стъклен павилион с пуристична външна слънцезащита.

Към съществуващите 2542 квадратни метра са добавени още 1640 квадратни метра площ. Това са различни зони за отдих, голяма многофункционална зала за събития и трапезария с 400 места. Освен това са изградени пространства за самостоятелна работа. Разпределението на помещенията в съществуващата сграда също е променено в хода на ремонта. Реорганизирани са училищната библиотека и барът, както и стаите за семинари, класните стаи и част от администрацията.

Vielmo Architects

Огромните прозорци създават светла атмосфера и осигуряват приятна учебна среда. Широкият конзолен покрив служи като слънцезащита на залата за събития и предпазва от пряка слънчева светлина. За вертикалните прозорците е било необходимо да се намери ефективно решение за засенчване със съответната здравина, което в същото време хармонично да се вписва в цялостната естетика.

Изборът се спира върху подвижна метална завеса s_enn от MHZ. Пуристичната завеса от неръждаема стомана е особено подходяща за високи сгради и открити места, поради устойчивостта си на вятър. Нейният профил е разработен от MHZ съвместно с Института за слънчеви енергийни системи Фраунхофер ISE във Фрайбург. Той спира до 85 процента от слънчевата енергия и като пасивна термична защита може значително да намали охлаждащото натоварване на сградата.

Vielmo Architects

В същото време тъканта е полупрозрачна и, за разлика от конвенционалните ролетни щори, позволява безпрепятствен поглед от вътре навън. Микропрофилите от неръждаема стомана са проектирани и подредени по такъв начин, че да отразяват директните лъчи веднага щом слънцето се покаже на повече от 20° над хоризонта.

Може да харесате още...