Цветни фасади от дърво. Модерни конструктивни решения позволяват на хората сами да монтират фасадите на къщите си

Нека си представим, че фасадата е връхната дреха на сградата. Тя е отговорна за външния вид на постройката – дали ще бъде едноцветна или пъстра, модерна или романтична. Но от нея зависи и колко комфортно ще се чувстват обитателите на сградата през студената зима и през топлото лято. Модерните строителни технологии предлагат голямо разнообразие от материали и форми за изграждането на фасади, така че те да отговарят и на най-смелите архитектурни решения. Специалистите в бранша отбелязват и някои нови тенденции. Уморени от огромните стъклено-алуминиеви офис сгради, хората все по-често се обръщат отново към дървения материал, а собствениците на еднофамилни къщи все повече искат сами да извършват довършителните работи в своя дом.

Направи си сам фасада
Тенденцията „направи си сам” е силно разпространена в страни, където специализираният труд е скъп, но към предимството от спестените средства домашните майстори добавят и удовлетворението от личния принос в изграждането на дома.

Не е чудно, че на пазара се появяват все повече продукти и технологии, които позволяват на хора с нормални технически познания и сръчност да се изявят на строителната площадка. Такъв продукт са дървените панели за фасадна облицовка Max Exterior. Те се доставят на плоскости с размер 4100х250х6 мм  комплектовани по седем в пакет. Един панел покрива 0.92 кв.м, а един пакет – 6.46 кв.м. Фрезованите канали и разработените единствено за тази система скоби позволяват лесното монтиране на дървените плоскости върху вече инсталирана дървена или алуминиева рамка. Освен писмената инструкция за монтаж, ентусиастите-майстори могат да следват и онлайн указанията в специално заснетия видеоматериал.

Дишаща фасада
Max Exterior е фасадна система, разработена на принципа на вентилируемите окачени фасади. Този вид външно „обличане” на сградата е предпочитан от архитектите по две причини: предлага сигурна топлозащита и разнообразни възможности за конструктивно и цветово оформяне на външния вид според индивидуалните особености на сградата. Сред най-силните технически характеристика на вентилируемите окачени фасади в сравнение с традиционните измазани фасадни стени, специалистите сочат функционалното разделение на облицовъчния слой от носещата конструкция на сградата. По този начин външната облицовка поема всички атмосферни влияния и въздействия на човешкия фактор ( пожар, одрасквания), оставяйки носещата стена суха и защитена от появата на пукнатини, задържане на вода и др.

При изграждането на конструкцията се обособяват няколко слоя. На носещата стена се поставя избрания вид топлоизолация. Между нея и окачващата система се формира въздушна кухина, която трябва да бъде от 3 до 5 см. В този вентилационен слой  въздухът през зимата е с няколко градуса по-топъл. Той се движи нагоре и отвежда със себе си водните пари, излизащи от сградата. Поради това въздушно движение топлоизолацията е винаги суха, тъй като дишащата фасада не позволява на влагата да се задържи вътре в сградата, предпазвайки я от появата на мухъл. Окачващата система се изгражда най-често от алуминий, стомана или дърво. Най-накрая се поставя облицовъчният слой от фасадни плоскости и свързващи части (елементи за оформяне на фугите между плоскостите). Поставянето на всеки един отделен слой дава възможност за гъвкави технически решения, съобразени с конкретните нужди на сградата. Така например, чрез използването на подходящи топлоизолационни материали (минерална или каменна вата) и специална хидроизолационна мембрана, може да се достигне ниво на енергийна ефективност сравнимо с изискванията за нискоенергийните сгради. В определени случаи може да се наблегне на шумоизолацията или на по-сигурна защита в случай на пожар.

Както вече споменахме всички атмосферни въздействие (рязка промяна в температурата, дъжд, вятър, светкавици) и влиянието на вредните газове се поема от външния слой на фасадата. Това означава, че той трябва да бъде изграден от възможно най-стабилни и сигурни материали. В зависимост от предназначението на сградата архитектите могат да избират в широк спектър от материали – алуминий, стъкло, керамика, композитни панели и др.

Покритие от дървени панели
Дървените плоскости Max Exterior са произведени предимно от дърво по изключително екологична и икономична технология, която позволява спестяването на 10 000 тона вредни емисии на година. Ядрото е изградено от целулозни нишки, напоени с фенолна смола. Покривният слой се състои от двойно втвърдени акрилни полиуретанови смоли, получени под високо налягане и висока температура. Тяхната специална формула осигурява надеждна и трайна водоустойчивост на повърхността, високо ниво на защита при пожар и стабилност на цветовете. Плоскостите са специално проектирани да бъдат устойчиви на химически атаки чрез така наречената anti-gaffiti повърхност и на одрасквания или друга интервенция с остър предмет. Двойно заздравеният покривен слой е сигурна защита срещу всякакви атмосферни условия. Едно от големите предимства на изработените по тази технология дървени фасадни панели е, че на практика те не се нуждаят от специални грижи или почистване. Дъждът е достатъчен да отмие праха и върне блясъка на цветовете. Високата трайност на дървените панели Max Exterior – повече от 50 години, ги прави предпочитани както в Германия и Австрия, така и в Англия.

Икономически предимства
Сравнително високата цена на този вид фасади се компенсира с други икономически предимства, които те гарантират. Лесното и бързо монтиране на дървените панели, а и на вътрешните слоеве на системата,  не включва никакви мокри процеси, което позволява изграждането на фасадата  при всякакви метеорологични условия. Строителният процес може да се планира и довърши по-бързо, независимо от особеностите на времето и може да бъде точно калкулиран.

Замяната на повредена фасадна плоскост става лесно и бързо и не засяга стената на сградата.

Дървените панели Max Exterior са лесно сглобяеми и могат да се монтират на принципа „Направи си сам”. При нужда, цветната фасада от дърво може да бъде обратно демонтирана и използвана повторно. Изцяло повредените плоскости подлежат на рециклиране.

Поставянето на добра топлоизолация и високите характеристики на външните защитни панели осигуряват на сградата високо ниво на енергийна ефективност и следователно по-ниски разходи за отопление или охлаждане.

Приложение
Дървените панели се предлагат в повече от 80 цвята. Лесното им поставяне и гъвкавото им адаптиране към различен тип архитектура ги прави подходящи както за дооформянето на нови еднофамилни къщи, гаражи и тераси, така и при реновирането и санирането на по-стари постройки. Те позволяват изграждането на цялата фасада на къщата, но могат да бъдат използвани за частични декоративни решения, свързани с комбинацията на различни цветове, материали и форми. Дървените панели позволяват и оформянето на индивидуален стил на сградата в духа на модерната градска архитектура или романтично-идиличните селски къщи.

Източник: izolacii.eu

Може да харесате още...