Ученици изобретиха дръжка за врата, убиваща микробите

Двама гимназисти от Хонконг изобретиха дръжка за врата, която убива микробите и така предотвратява разпространяването на болести, съобщи PhysOrg.

Някои болести, сред които и грипът, се разпространяват чрез контакт. Най-подходящото място за това е дръжката на вратата – ако болен човек прикрие устата си с ръка, когато кашля, и след това отвори врата, оставя по дръжката й вируси. Всеки, който я хване след него, може да се зарази, ако докосне очите или носа си. Затова би било много полезно дръжката на вратата да убива микробите.

Точно такава дръжка са създали Сун Мин Уон и Кин Пун Ли. Те са използвали всеизвестния с токсичността си за микробите минерал титанов двуокис. Той няма голямо приложение като антибактериален агент, защото е активен само на ултравиолетова светлина. Двамата ученици са преодолели този проблем, като са покрили с минерала стъклена тръба, а след това са свързали светоизлъчващ диод към единия й край. Той изпуска ултравиолетова светлина отвътре и всички микроби по повърхността на минерала умират. Поставянето на стъклената тръба в метална рамка я превръща в дръжка на врата.

Изпитанията са показали 99,8 процента ефективност. За да не трябва да се свързва дръжката с електрическата мрежа или с батерии, двете момчета са създали механизъм, който произвежда енергия от отварянето и затварянето на вратата. Дизайнът може да се използва и за дръжки на пазарски колички, перила на ескалатори и др.

Може да харесате още...