Футуристична архитектура: невероятни проекти, които предсказват утрешния ден

Вдъхновени от бъдещето, тези архитектурни проекти съчетават технологии, инженерство, материална наука и въображение. Светът е пълен с невероятни визионерски сгради, където можем да видим безкрайни фасади, главозамайващи асансьори и неограничено въображение. Новото измерение на архитектурата е тук.

Новият морски терминал на Салерно е първата сграда, завършена от Zaha Hadid Architects след преждевременната смърт на Заха Хадид. Тя бе открита в района Кампания в Южна Италия. Проектът е създаден, за да подпомогне социалното, икономическото и екологичното възстановяване на района. Твърдата, асиметрична бетонна обвивка на сградата е проектирана да предпазва потребителите от горещото слънце на региона през оживените летни месеци. Неговата извита форма – запазената марка на Заха Хадид, е вдъхновена от морето, напомняйки очертанията на стрида.

Сградата за визуални изкуства на Университета на Айова от Стивън Хол приютява факултетите за керамика, скулптура, метали, фотография, графики и 3D мултимедия. Тя съдържа четири нива, на които са разположени студентски и преподавателски студия, офиси и галерия. Елегантната нова сграда замени съществуващата, която през 2008 г. беше повредена от наводнение.

Сградата за визуални изкуства на Университета на Айова от Стивън Хол приютява факултетите за керамика, скулптура, метали, фотография, графики и 3D мултимедия. Тя съдържа четири нива, на които са разположени студентски и преподавателски студия, офиси и галерия. Елегантната нова сграда замени съществуващата, която през 2008 г. беше повредена от наводнение.

Базираният в Ню Йорк Стивън Хол и неговия екип създадоха забележителен нов проект за университета. Силната триизмерна композиция от „кутии“ в бетонна рамка създава внимателно съчленена фасада от взаимосвързани обеми, както и седем двора. Дворовете, заедно с няколко минималистични квадратни отвора във фасадите, осигуряват много естествена светлина и вентилация вътре в сградата. Перфорираните цинкови облицовки също допринасят за тази цел и добавят текстура към външния вид на сградата със своите хладни, стоманеносиви нюанси.

Сградата на Академията на военновъздушните сили в Колорадо Спрингс, САЩ, от Skidmore, Owings & Merrill (SOM) e първоначално проектирана от SOM през 1954 г.. Кампусът, който през 2004 г. бе обявен за национална архитектурна ценност, приема 550 служители и над 4 000 студенти. Новата сграда – CCLD, ще действа като архитектурен център на кампуса.

Построена на площ от 46 000 кв. м., новата сграда съдържа форум, гъвкаво работно пространство, конферентни и семинарни зали, както и библиотека, офиси и актова зала, където ще се провеждат важни церемонии.

Над посетителите на CCLD се издига остъклена част с дължина 32 метра, вкарваща естествена светлина в сградата. Стъклената конструкция е проектирана така, че да сочи към Полярната звезда, като символ на водещите принципи на Академията. Истинско архитектурно-инженерно чудо, динамичната фасада на сградата от експонирана структурна стомана (AESS) е оставена без никаква допълнителна украса освен елегантните си структурни връзки.

Комплексът La Seine Musicale в Париж, проект на Шигеру Бан и Жан дьо Гастин, е разположен на остров Сегин в Сена. Той е входът към западната част на Париж и една от новите емблематични сгради на френската столица. Най-забележителната особеност на La Seine Musicale е яйцевидната аудитория, изработена от стъкло и решетка от дървен ламинат от смърчова дървесина. Тя е снабдена с динамична платформа от фотоволтаични клетки от 800 кв. м, която предпазва вътрешността ѝ от директната слънчева светлина. Тази гъвкава и изцяло задвижвана от слънчева енергия форма е монтирана на релси и следва пътя на слънцето, като се движи през 15-минутни интервали, докато генерира електрическа енергия за аудиторията.

Може да харесате още...