Каруна – къщата, която има за цел да сравни три вида сградни сертификации

Един наскоро изграден дом, проект на Holst Architecture, има за цел да постигне сертификция по три различни стандарта за сгради и сградна производителност. Е, и да ги сравни. Къщата „Каруна“, която се намира край Портланд, Орегон, е построена от Hammer and Hand и е предназначена да отговори на стандартите за пасивни къщи, изискванията на Minergie и стандартите на LEED Platinum. Красивата, модерна естетика не е никак загубена в преследване на тройната сертификация. Изчистените линии, простите материали и деликатният отговор на изискванията на мястото и обитателите правят тази къща забележитена.

Зрелищният дом трябва да послужи като изследване за припокриването и различията между различните сградни сертификати. Резултатите са публикувани в един мъдър анализ на сайта на Hammer and Hand.

Уроците за сградната произодителност са от полза за всички участващи в процеса страни. Образователният ефект на проекта и разпространението му сред стоителната гилдия е друг успех на проекта. Компанията е записвала детайлно всичко от всяка фаза на на строителството и го е описала на своя уебсайт. Така той се е превърнал в инструмент и ресурс за професионалистите в съответните области. Що се отнася до техния собствен растеж, Hammer and Hand казват, че „всичко относно това как градим външни стени, е засегнато от процеса на обучение, който започнахме в Каруна“.

Всеки аспект в този дом допринася за високата енергийна ефективност. Тя започва, съвсем буквално, с основа от супер-изолация, направена посредством добавянето на 30% летлива пепел (за намаляване на въглеродния отпечатък на сградата) към местен агрегат. Обвивката на сградата е разгледана в детайли щателно, за да се създаде дишаща, но водоустойчива и здрава облицовка. Фенестрацията, която е най-вероятният източник на течове в сграда с висока производителност, също е планирана внимателно и подробно. Тройни стъклопакети и редица други техники се грижат за намаляване на уязвимите места в обвивката. Използвана е ефективна система за отопление и вентилация, въпреки че отоплителните и охладителните натоварвания са минимални благодарение на използваните в сградата пасивни стратегии за дизайн. Разбира се, има и инсталация за производство на електроенергия на място, което би трябвало да допринесе за намаляването на енергийната консумация до нула и превръщането на дома в „нулево-енергийна сграда“.

Дизайнерите смятат, че този дом ще консумира 90% по-малко енергия, отколкото стандартна къща, изградена съгласно строителния кодекс. С чувството на гордост строителите казват, че тази къща за тях е била „възможност да се учат, да напредват и да станат и по-добри търговци“.

grentech.bg

Може да харесате още...