Огнеустойчиво остъкляване в новата планинска станция Цугшпитце

Vetrotech

През юли 2018 г., с откриването на ресторант Panorama 2962, завърши реконструкцията на горната лифтова станция на новата баварска въжена линия „Цугшпитце“. Сградата на съоръжението, намираща се на най-високия едноименен връх в Германия, бе разширена по проект на архитектурно бюро Hasenauer.Architekten и благодарение на щедрото остъкляване предлага спиращи дъха панорамни гледки. За безопасността в лифтовата станция се грижат огнеупорните стъкла на Vetrotech Saint-Gobain. Производството, доставката и монтажът на стъклата изискват огромни усилия от всички участници в процеса.

Vetrotech

Vetrotech

Всичко друго, но не и обикновена: новата баварска въжена линия „Цугшпитце“, завършена през юли 2018 г. с откриването на ресторант на лифтовата станция, е проект на крайностите – както по отношение на строителството, така и по отношение на общите условия. Най-дългата въжена линия в света със свободно висяща кабина има само един опорен стълб, който с височината си от 127 метра е най-високата стоманена опора в света. Двете остъклени до пода кабини могат да поемат до 120 души и да транспортират до върха до 580 пътника за един час. Модернизацията и разширяването на лифтовата станция се извършват на най-високата строителна площадка в Германия на надморска височина от почти 3000 метра. Новата въжена линия заменя досегашното съоръжение с висящи гондоли. Старата „Айбзеебан“ вече не може да се справя с големия приток туристи към „Цугшпитце“ – около половин милион посетители на година.

Vetrotech

Vetrotech

Надморската височина, метеорологичните условия на върха, геоложки фактори и логистиката поставят огромни предизвикателства пред проекта. Същото се отнася и за транспортирането на огнеупорните стъклопакети на Vetrotech Saint-Gobain, които, както и всички останали материали, са транспортирани от междинна складова база на височина 1200 м. с отделна въжена линия до строителната площадка. Предизвикателен е и монтажът на стъклопакетите на горната лифтова станция, извършен от Stahlbau Pichler с централен офис в италианския град Болцано. В самата станция общо 176 кв.м. стъкла Contraflam от Vetrotech Saint-Gobain, изпълнени с различна функционалност (врати, прозорци или стена за противопожарна защита), се грижат преди всичко за безопасността при преминаването между отделните зоните с различно предназначение.

Максимално използване на площта

Разширената и реконструирана горна лифтова станция, проектирана от Hasenauer.Architekten от Заалфелден (Австрия), е архитектурен акцент и осигурява на три нива достъп до въжената линия „Глетчербан“, гастрономическата инфраструктура и терасата на върха с 360-градусова панорамна гледка. Голямото предизвикателство на задачата се състои в това, съществуващата сграда да се разшири с цел създаване на пространство за ресторанта и панорамните платформи, без да се увеличава основата. За целта архитектите умело използват конструкционните елементи на новата въжена линия. Така от северната страна е изградена платформа върху изнесените в скалата опорни стълбове на носещите въжета, издадена с около 23 метра пред бетонните кули.

Vetrotech

От южната страна архитектите използват направляващите арматури, които пренасочват силите на опън от север на юг, за ново, напълно остъклено стълбище. Структурнoто и оптическо отваряне на затвореното преди стълбище свързва станцията още повече с прекрасната природа наоколо. Новата визуална щедрост се забелязва още при пристигането в станцията – остъклена платформа с впечатляваща гледка към северната стена служи за отправна точка на обиколката на сградата. Подобрената функционалност на станцията, както и увеличаването на площта за престой имат за цел и благоприятно управление на потока от посетители при възможно най-слабо въздействие върху природата в планината.

Оазис на спокойствието и сигурността

Себастиан Крьозен от Hasenauer.Architekten, който придружава проекта от планирането до завършването, е особено доволен, че с реализацията му са успели да създадат оазис на спокойствието, въпреки притока на посетители. Дизайнът и оборудването на гастрономичните зони с подходящи звукоизолационни материали прави възможно създаването на спокойна среда както визуално, така и на практика. За безопасността в ресторанта, на изходите и в преходните помещения към стълбищата се грижат пожароустойчивите стъкла Contraflam 30 под формата на ламинирано многокомпонентно стъкло Stadip 66.2, произведено от SGG Planidur и SGG Planitherm One, както и сертифицирано закалено стъкло SGG Securit-H. Силен акцент от гледна точка на естетиката представляват стъклопакетите под формата на паралелепипед, които осигуряват гледката от ресторанта към техническите съоръжения на въжената линия. За да могат стъклопакетите да бъдат транспортирани на височина около 3000 метра без увреждане, те са оборудвани с вентили за изравняване на налягането, които са отстранени преди монтажа. С помощта на висококачественото остъкляване на лифтовата станция архитектите успяват да съчетаят противопожарната безопасност с максимална прозрачност и въздействие на повърхностите за преживяване на връзката с природата на всички нива. Реализирането на този проект дава още един пример за това как Vetrotech в сътрудничество със своите партньори разработва решения, отговарящи на най-високи специфични изисквания.

Vetrotech

Vetrotech

Изравняване на налягането в стъклопакета

Тъй като въдухът респ. газовете в стъклопакетите реагират с разширяване на ниското въздушно налягане при по-големи височини, е необходимо осигуряването на изравняване на налягането, за да не се повреди стъклото и да се образуват неравности. Те могат да доведат до оптически изменения и дори до счупване на стъклата. С тази цел, по време на транспортирането на стъклопакетите, на тях е монтирана капилярна тръба. При пристигане на местоназначението стъклопакетите се нуждаят от 1-2 часа „почивка“, докато напълно приключи процесът по изравняване на налягането. Тогава тръбата се отстранява с клещи, а преди монтажа на изделията отворът се запечатва със силикон.

Вижте кратко видео на баварската въжена линия „Цугшпитце“, което забързано показва процесът на строителството:

За Vetrotech Saint-Gobain International AG:

Vetrotech Saint-Gobain International AG е част от групата компании на Saint-Gobain. Vetrotech е специализирана в проектирането, производството и предлагането на висококачествено закалено стъкло за строителната индустрия и корабоплаването. Акцентът на компанията е поставен върху осигуряването на многофункционални решения за сигурност, комфорт и дизайн за безопасно и безпроблемно интегриране в сградни конструкции. Благодарение на широка гама от огнеустойчиви, удароустойчиви, бронирани, взривозащитни, устойчиви на натиск и дори на урагани високозащитни стъкла може да предложи иновативни решения дори за най-взискателните нужди. С осем производствени обекта на три континента и повече от 1000 служители, Vetrotech гарантира, че регионалните ѝ търговски офиси по целия свят осигуряват надеждно обслужване на клиентите в повече от 60 държави. Повече информация за Vetrotech можете да намерите на vetrotech.com или @Vetrotech_Int.

За Saint-Gobain:

Saint-Gobain разработва, произвежда и дистрибутира производствени материали и решения, гарантиращи благосъстоянието на отделния човек и бъдеще за всички. Тези производствени материали намират приложение навсякъде около нас и в ежедневието ни: в сгради, транспортни средства, инфраструктура и в промишлеността. Те осигуряват комфорт, производителност и безопасност, като същевременно отговарят на изискванията за устойчиво строителство, ефективно използване на ресурсите и променящия се климат. Saint-Gobain оперира в 67 държави и осигурява работни места на над 179 000 души. Повече информация относно Saint-Gobain можете да откриете на saint-gobain.com или @saintgobain.

Може да харесате още...