Инвестираме в иновации – това е нашата стратегия

Profilink

Интервю с изпълнителния директор на Профилинк ООД г-н Йордан Фиданов
Разговаряме с  г-н Фиданов в производствената база на компанията, намираща се в Пловдив – съвременен завод от най-високо европейско ниво.

Г-н Фиданов, първото Ви интервю за нашата медия бе преди десет години. Тогава сме представили Профилинк като една от водещите компании в бранша, а днес сте безспорният номер 1. Как постигнахте този резултат?
Наистина в момента сме най-големият производител на PVC профили за прозорци и врати не само в България, но и в региона, а в Европа сме в Топ 10. Стратегията ни през всички тези години е била да бъдем иноватор в бранша, инвестирайки в най-модерното оборудване за производство на висококачествени продукти. Не случайно Профилинк бе номинирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ в категорията „Иновации“ за 2019 г. Това е признание за дългогодишните ни усилия.

Един от последните ни проекти бе изграждане и внедряване на автоматизирана система за рециклиране, която преработва отпадъчен PVC материал от производството на прозорци и врати. Инсталацията е с капацитет 450 тона месечно. Инвестицията по проекта е над 8 милиона евро и бе възможна с помощта на финансови институции.

Profilink

Създадохме сериозна търговска и логистична структура, чрез която изкупуваме остатъчен PVC продукт от производството на прозорци и врати от всички малки и средни производители в страната. Напълно автоматизираната система е съставена от многобройни нива на сепарация, които гарантират извличане на 100% чист продукт, който след преработка се влага отново в производството на нови профили. Изпитанията показват, че получената суровина е дори с по-добри физико–механични качества в сравнение с първичния материал. Подобни инсталации са основата на кръговата икономика, която е в центъра на усилията на Европейския съюз, а именно увеличаване на рециклирането и връщането на продуктите в икономиката, вместо тяхното изхвърляне.

Profilink

На Запад такива системи се изграждат отдавна, а в България ние сме първите. Това е голяма инвестиция, но тя ни дава сериозни предимства пред конкурентите ни, както на вътрешния, така и на външните пазари.

Държавата стимулира ли по някакъв начин този процес?
За съжаление на този етап не, но се надяваме това да се промени. В Европа държавите подпомагат сериозно рециклиращите предприятия с различни механизми. Очакваме скоро и тук нормативната уредба да бъде променена.

Разкажете ни за другите проекти на „Профилинк“
Работим върху внедряване на системи за развитие на автоматизацията и обмена на данни при технологиите на производство – Индустрия 4.0. Световната тенденция е изграждане на „умни заводи“, където се постига автоматизация и контрол на производството чрез „Internet of Things“. В бранша сме първите, които вече имат инсталирана екструдерна линия от ново поколение. Това бе пилотен проект и за производителите на линията. Предстои тя да бъде презентирана за първи път тази есен на специализирания панаир в Дюселдорф. На тази линия ние успяхме да постигнем два пъти по-голяма производителност с два пъти по-малко хора и пет пъти по-малко енергия. Вярваме, че бъдещето е във внедряването на новите технологии. Инвестициите са сериозни, но резултатите са безспорни: улеснен контрол върху процесите; по-голям контрол върху качеството на готовия продукт; намаляване на влиянието на човешкия фактор; намаляване на консумация на енергия.

Profilink

Обновява ли се продуктовата гама?
Разбира се. Всяка година се правят сериозни инвестиции в разширяване на портфолиото с нови артикули. Няма как да запазим лидерската си позиция на пазара, ако не следим тенденциите и не реагираме спрямо тях. Външните пазари, на които работим, имат определени изисквания, на които трябва да отговаряме.

На кои чуждестранни пазари работите?
Много са. Обхванали сме всички съседни пазари, имаме партньори и в Африка, Индонезия, Украйна. В момента българският пазар е приоритет за нас. Тук нашият дял е около 35-40%.

Profilink

„Профилинк“ е част от холдинг. В групата има ли фирма, която изработва прозорци?
Да, но тя работи главно за експорт. Основният ѝ пазар е Италия – голяма верига строителни хипермаркети. В България това би означавало да конкурираме партньорите си.

А кои ваши партньори в България бихте препоръчали за нашите читатели?
Много са, предпочитам да не цитирам имена, за да не пропусна някой.

Как се вписвате в актуалната тенденция за по-екологично и енергийно устойчиво производство?
Това е насока, в която също работим.

Профилинк финализира мащабен проект по създаване на фотоволтаичен парк с мощност 1,3 мегавата разположен на площ от 22 000 кв. м. Проектът е първия по рода си – реализиран върху покривната конструкция на производствения корпус. Това би спестило емисии СО2 от порядъка на 1162,3 тона годишно.

Profilink

Какъв процент от енергийните ви нужди покрива?
Още сме в тестов период, но прогнозите показват, че ще покрива около 25-28% от общите нужди. Тенденциите в промяна на цените на тока показват, че такава инвестиция се възвръща за около пет до седем години. Проектът беше сложен, но успяхме да го завършим и функционира добре. Благодарение на него подобрихме и климатичните условия в производствените помещения, защото фотоволтаичните панели са добър изолатор. Сега сменяме цялото осветление с LED, още една сериозна инвестиция.

Мисля, че едва ли има компания в България, която да е затворила кръга – от изкупуването на суровините, през рециклирането им, през зелената енергия, до производството.

На какво ниво е вашето производство в сравнение с водещите европейски производители?
На най-високо. В момента имаме одит от външна фирма и мога да ви кажа, че покриваме нива над стандартите, които постигат водещите компании в бранша. Имаме клауза за конфиденциалност и нямам право да ви разкрия детайли, но ние работим за няколко големи европейски производители.

Как контролирате качеството на профилите?
Внедрихме най-модерна система за контрол по метода на сканиране. Апаратурата отчита изключително прецизно параметрите на измервания профил и сравнява данните с предварително заложените показатели, след което връща информация и за най-малките отклонения, и прави препоръки как да бъдат избегнати.

Как оценявате състоянието на българския пазар?
За съжаление голяма част от крайните клиенти не търсят качество и сигурност, а само ниска цена, което дебалансира пазара. В бранша ни все още има фирми, работещи в сивия сектор, а нямаме ясно изградени механизми за контрол върху качеството при изпълнение на проекти. Но вече има и фирми в големите градове, които инвестират в машини, в ноу-хау, в програмни продукти, така че се надявам пазарът постепенно да се регулира и да останат компаниите, които работят в името на клиента, предлагайки му готови изделия на най-високо ниво.

Може да харесате още...