Културен център в Любляна от Scapelab

Hörmann

В словенската столица Любляна (Ljubljana) стара захарна фабрика беше превърната в културен център със зала за съвременна и бъдеща словенска и международна култура. Hörmann достави врати за вътрешното и външното пространство.

Старата захарна фабрика Кукрарна (Cukrarna) в сърцето на Любляна (Ljubljana) винаги е била нещо повече от индустриална площ. Нейното дълбоко обновяване осигури тези отправни точки на словенското национално чувство и създаде изложбено пространство за културното бъдеще на малката нация. Hörmann достави индустриални врати за оформлението.

Един град не се състои само от сгради. В своята същност той се състои от спомените на неговите жители, които са неразривно свързани с тези къщи, площади и улици. Някогашната захарна фабрика в сърцето на словенската столица Любляна (Ljubljana) е, така да се каже, кипящият център на словенското национално чувство и гордостта на жителите на Любляна. Тази малка точка в чашата с шампанско позволява на въглеродния диоксид от шампанското да се събира там и да се издига като парад на мехурчета в чашата. В Кукрарна (Cukrarna) е съсредоточена словенската култура от миналото. И тя е място за изложби и събития за словенското културно изкуство на бъдещето. Богатото културно-историческо наследство на Кукрарна (Cukrarna) бе спасено от изгубване чрез нейното обновяване и преустройство. Сега огромната сграда е жив паметник на словенската култура и отправна точка за ново развитие.

Hörmann

Изразен растер: Визията на фасадата на задната страна на захарната фабрика Кукрарна (Cukrarna) се характеризира с множество малки отвори за прозорци. На север имотът граничи с река Любляница (Ljubljanica).

Рожденото място на словенската нация

Най-голямата някога захарна фабрика в Австро-Унгарската двойна монархия, от която е била част и малката нация Словения, след пожар в средата на 19-ти век е превърната първо в казарма, а след това в нещо като импровизирано общежитие за по-малко заможните хора. Следователно е било почти неизбежно и някои от най-знаковите писатели на съвременна Словения да намерят там доста скромен подслон, който всъщност е бил приемлив само с бохемски начин на живот. Оттогава обаче Кукрарна (Cukrarna) е увековечена в най-значимите литературни произведения на Словения. И появата на словенска литература в този дом за бездомни се счита за първоначалната искра за раждането на словенската нация.

Hörmann

Отвътре пред съществуваща фасада е поставена стоманобетонна стена. На някои места личат ясно пластовете на стенната конструкция.

Гледана не толкова романтично обаче, до 21-ви век Кукрарна (Cukrarna) беше неглижирана рана в град, който се числи към световното културно наследство благодарение преди всичко на труда на Йозеф Плечник (Josef Plecnik). Ученикът на Ото Вагнер (Otto Wagner) и най-известният архитект на Словения още в ранния модернизъм е задал свои собствени стандарти по темата „строителство в съществуващи сгради“. Най-известният пример за това със сигурност е неговата критично-реконструктивна намеса в конструкцията на „Пражкия замък“ Храдчани (Hradschin). Поради това и до днес всяко словенско архитектурно бюро почти неизбежно се озовава по един или друг начин в дългата сянка на Плечник (Plecnik). Но с реализирането на успеха в конкурса за обновяване на захарната фабрика словенското бюро Scapelab доказа, че е излязло далеч извън тази сянка.

Hörmann

Индустриалната секционна врата SPU F42 с вертикално окачване на Hörmann се движи вертикално нагоре по стената. През тази врата за достъп се осъществяват доставките за културния център.

Индустриална секционна врата и пожароустойчива плъзгаща се врата от Hörmann

През 2009 г. Scapelab спечели конкурса за съживяването на някогашната захарна рафинерия като културен център с идеята с идеята да бъдат премахнати всички вътрешни конструкции в сградата, за да може да предложи възможно най-гъвкава програма за вътрешното пространство. Това означава, че трябваше да бъде проектирана и логистиката за по-големи събития. Достъпът за доставянето на големи културни предмети, били те големи скулптури или техника за сценични представления, се осигурява от индустриалната секционна врата SPU F42 на Hörmann, която е оборудвана с вертикално окачване и се движи вертикално нагоре по стената. Със своя тъмен цветови нюанс тя създава визуално силен контраст със светлата бетонна повърхност – така че дори не си прави труда да се крие. Вратата от двустенни стоманени ламели осигурява добра топлоизолация. Когато вратата е затворена, една вградена врата служи за преминаване на хора. Пожароустойчивата плъзгаща се врата на долния етаж също има вградена врата. По своя цвят тя не се откроява от стената. За разлика от обикновено, тази врата тук се използва и като стандартна плъзгаща се врата, следователно при ежедневната експлоатация е затворена поне временно.

Hörmann

Перфорираните вградени конструкции сякаш плуват в напълно изпразнената някогашна захарна фабрика.

Зашеметяващ интериор

Плачевното състояние на Кукрарна (Cukrarna) позволи намеси, които трудно биха могли да се нарекат възстановителни. Бяха запазени само външните стени с огромните фасади с отвори. Почти няма реални вградени конструкции в буквалния смисъл. Защото почти целият интериор на галерията беше окачен на новата стоманена конструкция на покрива. Облицован с бели, перфорирани ламаринени листове, той се откроява не само пространствено от историческата среда. И резултатът е наистина зашеметяващ интериор, който позволява гигантските размери на конструкцията да се усещат по всяко време и от всяко място. Различните зали на галерията висят като бели кубове в пространството на Кукрарна (Cukrarna), без да докосват историческите външни стени. Различни гледки, сложна концепция за осветление и мултифункционални зали създават грандиозна сграда, която празнува исторически значимия контекст на захарната фабрика. И най-забележителното: този голям строителен спектакъл беше създаден без никакви деконструктивни излишества и с абсолютно сдържани, почти завладяващо семпли архитектонични средства. Какво благословено дело!

Hörmann

1. Стълбището е издържано изцяло в червен цвят. 2. С тъмния си цвят индустриалната секционна врата на Hörmann създава силен контраст със светлата бетонна повърхност. Вградената врата позволява бързо преминаване на хора, дори когато вратата е затворена.

Информационно табло:

Място: Полянски насип (Poljanski nasip) 40, Любляна (Ljubljana), Словения (SL)
Строителен предприемач: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Любляна (Ljubljana), Словения (SL)
Архитект: Scapelab, Любляна (Ljubljana), Словения (SL)
Обща разгъната площ на сградата: 11500 m² 
Година на завършване: 2021 г.
Продукти на Hörmann: индустриална секционна врата SPU F42, пожароустойчива плъзгаща се врата FST T60-1 OD

Hörmann

Пожароустойчивата плъзгаща се врата на Hörmann на долния етаж ще раздели противопожарни участъци в случай на пожар. Когато вратата е затворена, една вградена врата служи за преминаване на хора. При ежедневната експлоатация тя е прибрана в стената, за да пести място, и освобождава пълната ширина на светлия отвор за преминаване.

За повече информация – Hörmann.

Може да харесате още...