Офис сградата Ellipse Center в София – една от 12-те най-впечатляващи сгради в архитектурния календар на Schüco за 2021 г.

Ellipse Center

Наред с шедьоврите от цял свят, в архитектурния календар с изпълнени впечатляващи обекти на Schüco за 2021 г. ще има и български представител. Това ще е сградата Ellipse Center, намираща се на бул. „Цариградско шосе” в гр. София.

Ellipse CenterУникалният дизайн на сградата е вдъхновен от Наклонената кула в Пиза, а елипсовидната форма и елегантният външен и вътрешен дизайн я правят отличителна със своя стил. Наклонът от 5 м е към булеварда в открояващия се нов технологичен център на столицата. Местоположението позволява бърза връзка чрез личен или градски транспорт до центъра и летището, както и близките жилищни райони.

Като основни предимства на проекта се отличават високата енергийна ефективност, независимостта на отдаваемите площи, внасящите комфорт зелени площи, лоджиите на всеки етаж и разбира се – местоположението.

Посоката на голямата ос на елипсата – косо по отношение на булеварда, наклонът на вертикалната ос, простата мрежа на фасадната конструкция – незавършваща във височина, са тези, които внасят динамика и „пространствено напрежение“ и правят сградата значима в силуета – „лендмарк“. Всичко това й гарантира дълъг живот извън състезанието на форми, размери и декорации.

За изпълнението на Ellipse Center Алукьонигщал разработва специалнo обектовo решение, базиращо се на платформата за прозоречни профилни системи Schüco AWS. Предизвикателствата във фасадата, които трябваше да бъдат разрешени, бяха основно в монтажните детайли, които чрез единна система да позволят монтаж на около 1000 на брой прозоречни елементи в произволно пространствено положение, описващо сложната повърхност от елипсовидна основа, съчетан с наклон. Допълнително трябваше да се осигури възможност за подмяна на тройните стъклопакети от външната страна, без да се нарушава цялостта на външните изпъкнали диагонални обшивки. Тези предизвикателства бяха последователно решени в рамките на няколко месеца проектантски труд и работни срещи между Алукьонигщал, архитектите и изпълнителя на фасадата. Системите за врати са Schüco ADS 70.HD – с изключително нисък коефициент на топлопреминаване и високи стойности на пропускливост на светлината.

Ellipse Center

@Minko Minev

Добрият синхрон между специалистите на Алукьонигщал, архитектите от „ЛП АРХ“ ООД и изпълнителите на фасадната конструкция от фирма „Прециз Ал Енерджи“ ЕООД довежда до реализацията на този изключителен архитектурен шедьовър, който за дълго време ще бъде емблема на строителното изкуство в България.

Иновациите на Schüco в областта на фасадите предлагат висококачествени решения с впечатляващ дизайн. Съвместимостта на фасадните системи Schüco с всички останали системи на марката предоставя изключителни предимства за всички участници в производствения процес: инвеститори, архитекти, проектанти и производители.

Подробна информация за продуктовото портфолио можете да получите, като се свържете с фирма Алукьонигщал, която е лицензиран представител на марката Schüco за България.

Подробна информация можете да получите като се свържете с фирма Алукьонигщал, която е лицензиран представител на марката Schüco за България.

Може да харесате още...