Тийнейджърка създаде иновативен строителен материал от ориз

Индийска тийнейджърка създаде иновативен строителен материал на базата на оризова слама, останала от преработката на ориз. Тя назовава творението си  „Green Wood“, което ще реши два проблема наведнъж – оползотворяване на отпадъците от селското стопанство и намаляване на обема на вредните емисии.

Петнадесетгодишната  Bisman Daewoo живее на село в покрайнините на Амритсар. Всяка година тя наблюдава  изгарянето на оризовата плява и как от дима  страдат местните фермери.

„Аз уча за замърсяването на природата и осъзнах, че оризът притежава редица свойства. От него можете да получите силициев диоксид, той е устойчив на вода и на мравките“, обяснява момичето.

По време на малкия експеримент, тя смесва оризова слама със смола и след това опича тази смес във форма. Така се създава тухлата „Green Wood“, която може да се използва за изграждане на нискоетажни сгради. Според момичето, тя е правила оризови тухли още на  12-годишна възраст, но едва сега, след 3 години, от разработката й са се заинтересовали предприемачи от Индия и Еквадор. Сега те искат да се създаде масово производство на този материал.

Може да харесате още...